Een ontroerend en muzikaal verteltheater over Beethoven

Op 15 oktober 2019 stond Residentie Molenwijck in het teken van de grote geweldenaar Ludwig van Beethoven. Meesterverteller en musicoloog Jos Meersmans luisterde de avond op met tal van iconische symfonieën en pianosonates van de grootmeester.

In de persoon van Franz Schubert, die een groot bewonderaar was van Beethoven, vertelde Meermans het droevige levensverhaal van deze ogenschijnlijk succesvolle componist.

Joop Post, bewoner van Molenwijck, aanschouwde het tafereel met grote interesse. Vroeger zong hij zelf veel klassieke liederen en opera-aria’s. Zijn passie voor muziek zet hij binnen Residentie Molenwijck onder andere voort als organisator van deze muziekavonden. Joop vertelt over deze avond: “Het verhaal van Beethoven, zoals verteld door Jos Meersmans, blijft schrijnend indrukwekkend”:

De wereld leek aan zijn voeten te liggen. Al op jonge leeftijd werd Beethovens grote muzikale talent ontdekt en zowel Haydn als Mozart (van wie hij les kreeg) speelden een rol in zijn ontwikkeling. Hij componeerde o.a. de 3de symfonie “Eroica” en zijn enige opera “Fidelio”, die – nadat in 1814 een bewerkte versie van deze opera werd uitgebracht – volle zalen trok in grote operahuizen in Europa en zelfs in New York.

Hoewel hij een gevierd en bejubeld componist was in zijn Weense tijd, speelde al vroeg een beginnende doofheid hem parten. Het zal je maar overkomen als musicus. Zijn carrière als concertpianist stond op het spel, en hoe zat het met de liefde? Ja, hij had zijn liefjes gehad in de beginjaren in Wenen, maar zijn grote liefdes liepen op niets uit. Zijn toenemende doofheid, onbeantwoorde liefdes en emotionele familieaangelegenheden, zoals de verstikkende relatie met zijn pleegzoon Karl, werden hem te veel. Beethoven stortte in.

Het eind van zijn leven bracht hij door als een verslagen grootheid. Zijn succesvolle 9de symfonie werd bejubeld, maar hij leefde een triest kluizenaarsbestaan: volledig doof geworden, omringd door lege wijnflessen en alleen in een schamel en onhygiënisch appartement. De muzikale grootmeester werd 57 jaar.

Op 27 maart 1827 stierf Ludwig van Beethoven in Wenen als een ontluisterend man maar voor eeuwig als één van de grootste componisten ter wereld.”

© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |