Wij hebben hier van alles te doen

Joop en Coby Post

Onze zoon is getrouwd met een Brabantse en zei: “Pa en ma, als jullie gepensioneerd zijn dan moeten jullie echt naar Brabant komen: een mooi landschap, lekker eten en de mensen zijn aardig.” Zo gezegd, zo gedaan: Joop en Coby Post verkochten hun huis in Hellevoetsluis en verhuisden in 1995 naar Brabant. Eerst naar een bungalow in Kaatsheuvel en vervolgens betrokken zij een appartement in Den Bosch. Coby zegt: “Het viel ons meteen op hoe ontzettend vriendelijk en behulpzaam de mensen hier in Brabant zijn. Dat vind je niet zo in de omgeving van Rotterdam hoor!” Hun zoon had het goed aangevoeld: Joop en Coby voelden zich al snel thuis in het Brabantse land.  

Van dichtbij zagen we hoe kwetsbaar het leven is 

“Het moment dat wij besloten naar Residentie Molenwijck te gaan, herinner ik me nog goed”, vertelt Joop. “Mijn oudste zus had op een gegeven moment meer zorg nodig. Van dichtbij zagen we hoe moeizaam alles ging, omdat zij zelfstandig in dat grote huis wilde blijven wonen. We keken elkaar aan en zeiden meteen: dat willen wij niet.”

Zo ging het balletje rollen. Vrienden van het koor “Oefening en Vermaak” in Waalwijk woonden al jaren in Molenwijck en nodigden Joop en Coby uit om eens te komen kijken. Coby is zichtbaar opgelucht: “Sinds juli 2017 wonen we hier in een prachtig appartement. Onze kinderen vinden het ook heel fijn. Nu kunnen ze gewoon op bezoek komen, zonder zich zorgen te maken over later.”     

Geen zorginstituut, maar een zorgeloze woonplek

 “Voor ons is dit een ideale oplossing”, vertelt Joop. “Dit is geen zorginstituut, maar het zijn appartementen waar je, alleen als het nodig is, ook wordt verzorgd. Dat is fijn voor later.” Gelukkig kan dit echtpaar alles nog zelf, maar als ze willen wordt er voor hen gekookt of helpt het personeel met bijvoorbeeld het invullen van formulieren. Ook is er een technische dienst en huishoudelijke hulp.  ”Sinds we hier wonen zijn we het afstoffen en stofzuigen verleerd”, grapt Joop.

Iets voor een ander betekenen

“Wij willen nog niet achter de geraniums zitten. Dat we onszelf hier nuttig kunnen maken, vinden we juist fijn,” vertelt Coby. Zij houdt van lezen en draagt haar steentje bij in de Bibliotheekcommissie. Tijdens het “uitleenuur” op dinsdagochtend komen de leesfanaten bijeen in de bibliotheek om een nieuw boek te lenen, tips uit te wisselen en gezellig koffie te drinken. Meneer Post zong vroeger veel klassieke liederen en opera-aria’s. Nu is hij voorzitter van het Molenwijckkoor “De Wiekzangers”. Elke woensdagavond komt het koor bijeen om te repeteren en twee keer per jaar geven zij een concert. Tevens organiseert hij muziekavonden in de Residentie als lid van de Evenementencommissie, zoals het muzikale verteltheater over het leven van Ludwig van Beethoven.

Niemand is hier alleen

Joop en Coby gaan graag met mensen om en houden van gezelligheid. Ze bouwden een nieuwe kennissenkring op. “Nu zijn wij gelukkig nog met z’n tweeën, maar ook voor alleenstaanden is het hier erg fijn”, legt Coby uit. “Niemand hoeft hier alleen te zijn. De mensen kennen elkaar hier. Ze maken een praatje, gaan bij elkaar op bezoek of doen mee aan allerlei activiteiten.” Zo worden er speciale “Herenavonden” georganiseerd. “Daar mogen de vrouwen niet bij zijn”, knipoogt Joop. “Dan komen we bijeen met mannen die soortgelijke posities in bijvoorbeeld het bedrijfsleven hebben bekleed en nemen we interessante onderwerpen onder de loep. En natuurlijk drinken we er ook een wijntje bij. That keeps the doctor away!”

We worden hier echt verwend

Naar eigen zeggen worden Joop en Coby hier erg verwend. Coby’s ogen beginnen te glimmen: “De feesten die ze hier houden zijn echt ongelofelijk. Laatst was er een Italiaans thema-avond met muziek. Het personeel is dan verkleed en in het restaurant hangen van die Italiaanse Chianti-kruiken aan het plafond. Zo leuk! Eigenlijk kook ik altijd zelf, maar tijdens zulke avonden zijn wij er natuurlijk bij. De koks zijn hier echt geweldig.”

Regelmatig organiseert Molenwijck een open dag. Joop en Coby vinden het leuk om de bezoekers rond te leiden en laten ook hun eigen appartement zien. “We hebben het hier gewoon reuze naar onze zin”, vertelt Coby, “dus we willen aan andere mensen laten zien hoe fijn het is om hier te wonen. We worden hier echt in de watten gelegd. Als er iets niet goed is of beter kan, dan zou ik het ook gewoon zeggen hoor!”

© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |