Gelijkwaardigheid en vertrouwen

Chris en Wil van Grinsven

Als Tilburgse werkte Wil in Hilversum als programmamaker en regisseur voor radio en tv. 26 Jaar lang heeft zij radio- en televisieprogramma’s voor de KRO en de RVU gemaakt. De tijd waarin ze werkte, was een verwarrende en gekke tijd waarin alles op de schop ging. Over veel thema’s liepen de meningen sterk uiteen. Denk maar eens aan seksualiteit, moraal, geloof, feminisme en ethiek. “Ik prijs me gelukkig dat ik een prachtige baan had. Van de buitenkant leek mijn werk een sprookje. Maar het was ook zwaar: mijn werk was altijd bij me, vroeg en laat werd ik geacht klaar te staan en over veel onderwerpen op de hoogte te zijn. Voor die tijd was het redelijk ongebruikelijk dat een vrouw met kinderen werkte, zoals ik deed. Je wilt dan ook niet weten hoe vaak ik daarover bekritiseerd ben.”

De doorbraak naar de publieke omroep, kreeg ik naar aanleiding van een reportage van een kinderbedevaart naar Lourdes voor de AVRO. Jonge kinderen die met hun moeder een bedevaart naar Lourdes maakten. Het contrast tussen mezelf met drie gezonde kinderen en die zieke kinderen met hun moeder was groot. Het was emotioneel, heftig en tegelijkertijd prachtig.

Welke vraag je ook hebt; er wordt altijd tijd gemaakt om mee te denken. Dat is handig en geeft vertrouwen.

Chris, mijn man, heeft me altijd de ruimte gegeven om te werken. Wij vonden het normaal om gelijkwaardig te zijn. Chris werkte 20 jaar in een familiebedrijf met textielveredeling en recycling. Maar schakelde, toen de buitenlandse concurrentie de textiel praktisch onmogelijk maakte, om naar zijn oorspronkelijke vak van organisatieadviseur bij de NEHEM, de Nederlandse Herstructureringsmaatschappij. En raakte van daaruit nauw betrokken bij een project van het ministerie van Economische Zaken. Dat ging over kwaliteitszorg. Deze moest per branche ingevoerd worden om toekomstige ontwikkeling van de verschillende bedrijfstakken mogelijk te maken. Zelfs na zijn VUT bleef hij als bestuursvoorzitter betrokken bij een certificerend instituut.

We hadden dus beiden ons werk, waar we goed over konden praten en we zorgden samen voor het huishouden en de kinderen. Succesfactoren in ons werk en in onze relatie waren gelijkwaardigheid en vertrouwen. Deze ervaren we elke dag nog. We hebben een rijk werkzaam leven gehad waar we met veel plezier op terugkijken. In Molenwijck maakten we makkelijk vriendschappen. Ook is onze ervaring en communicatie praktisch omdat het de participatie in de diverse commissies makkelijker maakt. Zo zijn we betrokken bij de evenementencommissie (Wil), bij de Wiekzangers, de liturgiegroep, het Bestuur van de Vereniging van Bewoners en dragen we ons steentje bij aan andere activiteiten als dat welkom is.

© 2021 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |