Over het wonder van nieuwe vriendschappen en zo’n 20 clubs

Anna Preijde

Anna Preijde woont al bijna 14 jaar in Residentie Molenwijck. Nog steeds is zij een actieve en enthousiaste bewoonster, die graag mee doet. Of zelf zorgt voor de organisatie van een van de vele clubs die Molenwijck rijk is.

“Wist je dat wij bijna 20 clubs hebben in Molenwijck? Bewoners verenigen zich, doen wat bij hen past, dragen bij naar vermogen. Van bridgen, fitnessen, yoga, een filmclub, een bibliotheek, de handwerkclub of het zangkoor. En nóg veel meer!

Hoe dat komt? In een woongemeenschap als Molenwijck tellen we toch al gauw 180 buren, ieder met zijn eigen kwaliteiten en interesses. Dat zorgt voor zo’n breed palet aan activiteiten. Het meedoen aan of zelf mee-organiseren van activiteiten geeft plezier, richting aan de weekindeling, maakt je gelukkiger! Het geeft je voldoening, want je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. 

Mijn idee…Kom voor je 80e naar Molenwijck, geniet ervan en pak die auto als je naar Amsterdam wilt.

Al die clubs in Molenwijck zijn zó waardevol. Maar dat gaat ook niet vanzelf. Daarvoor zijn we steeds weer opnieuw op zoek naar bewoners die hieraan willen bijdragen. Ik vind het leuk om te zien dat na een periode waarin veel activiteiten stil lagen, alle clubs weer worden ‘afgestoft’ en dat er ook nieuwe, jonge bewoners hiervoor willen gaan. Onze agenda’s zijn weer lekker vol. 

Om zelf aan die rol van een (pro)actieve bewoner inhoud te kunnen geven, is het juist belangrijk om op een plaats als Molenwijck te komen als je nog fit en actief bent. Hoe kwetsbaarder je bent, hoe lastiger het is om volop te genieten van samen dingen doen. Dat is wat ik zie. Waarom zou je vasthouden aan je grote huis met tuin? Kies voor een leven met gemak, gezelligheid en nieuwe buren. Mijn idee…Kom voor je 80e naar Molenwijck, geniet ervan en pak die auto als je naar Amsterdam wilt. Het een sluit het ander niet uit.

Ik ben zelf actief lid van het koor. Omdat ik het heerlijk vind om te zingen, maar ook omdat we naast enkele uitvoeringen per jaar, we ook twee keer met elkaar samen eten in het restaurant en een jaarvergadering hebben.  Als ik een nieuwe bewoner zie, probeer ik ze over te halen om eens mee te komen zingen. Vaak hoor ik dan… “ik kan toch niet zingen”. Onzin, iedereen kan zingen in een koor. Die gezamenlijkheid zorgt voor een goed klinkend geheel.
Zelfs bewoners die inmiddels last hebben van een minder goed geheugen, zie je bij het refrein helemaal opleven. Wist je dat zingen iets doet in je hersenen? Het legt een of ander chemische verbinding en dat wat ooit bekend was komt terug. Het kan mij zo ontroeren als je dit ziet gebeuren.

Voor mij speelt ook het ontmoeten van gelijkgestemden in onze woongemeenschap een grote rol. Soms ontmoet je iemand waar je een speciale band mee hebt of krijgt. Ik vertel wel eens dat ik het een wonder vind dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken dat ik nieuwe vriendschappen opdoe. Door lid te zijn van een aantal clubs, kom ik veel mensen tegen.

En tot slot nog dit. Hoe krijgt de leiding het voor elkaar om elke keer weer personeel rond om ons heen te verzamelen die zo betrokken zijn. Het is toch super om te zien dat collega’s tijdens de feestdagen even bij ons als bewoners aanschuiven. Gewoon, omdat ze dit echt leuk vinden en interesse hebben in de mensen. Of het nou een restaurantmedewerker is of een huishoudelijke hulp, dat bijna vanzelfsprekende gemak.”

© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |