Nieuwjaarstoespraak: “Beautiful People”

Nieuwjaarstoespraak door Jan Bernard Koolen, directeur.
2 januari 2020

Dag beste bewoners, dag beste gasten, dag beste belangstellenden voor Residentie Molenwijck, dag beste collega´s, vrijwilligers. Dag beste mee-werkers.

Dag leden van de bewonersraad, dag leden van de ondernemingsraad, dag leden van het bestuur van de vereniging van bewoners, dag teamleiders en dag leden van de Raad van Toezicht.

Het eerste bericht van het nieuwe jaar 2020, ontving ik per email op 1 januari 2020 om 0:17 uur van de heer Roger Cobussen: “Voor het eerst hier een geslaagde oudejaarsavond! Dankzij Eunice…”

Op de tweede plaats u allen hartelijke dank voor uw hulp, bijdragen, complimenten en kerst- en nieuwjaarswensen. Dit alles heeft bijgedragen aan een mooi crescendo van het voor Residentie Molenwijck succesvolle jaar 2019, met als slotakkoord de sfeervolle Kerst- en Nieuwjaarsdagen. Dit jaar zijn de kerststerren in de kerststal weer heel goed van water voorzien en staan de kerststerren er nog zo fleurig en verzorgd bij. Symbolisch voor de oogst van het afgelopen jaar 2019. Dank!

“Het lied ‘Beautiful people’ van Melanie raakte mij.”

Heeft u ook naar het jaaroverzicht 2019 gekeken? De overzichten in de kranten gelezen of op een andere manier naar het inmiddels oude jaar teruggekeken? Hmm… het landelijke nieuwsoverzicht bracht mij in een niet bepaalde positieve stemming. Bij toeval luisterde ik tijdens de Kerstdagen naar de radio en hoorde ik in de Top 2000 anno 2019 Melanie haar tophit uit 1969 zingen: BEAUTIFUL PEOPLE. Het raakte mij. In alle hectiek van 2019, de jaaroverzichten en alle dingen die volop vaak te vaak in de media negatieve aandacht krijgen, zingt Melanie, als in een oase… Melanie zingt:

“Mooie mensen
Nooit hoeven ze meer alleen te zijn
Want er is altijd iemand
Met dezelfde intentie als jij
Betrek hem bij alles wat je doet
Hij kan misschien nu al naast je zitten
Hij kan ook een mooi mens zijn
En als je voor hem zorgt
Dan zorg ik voor jou”

Niets toevoegend aan deze krachtige met veel gevoel gezongen woorden van Melanie uit 1969. Ze zijn 50 jaar later, in onze huidige wereld, nog steeds even krachtig, betekenisvol en noodzakelijk.

Nieuwjaarsviering 2020 - toespraak Jan Bernard Koolen

Een blik op de toekomst

Welkom in Residentie Molenwijck…welkom in 2020! 2020 is een mooi rond getal. Het getal 2020 markeert het begin van het 3e decennium in het 3e millennium. In de recente overzichten in Trouw, NRC en Volkskrant lezen we over de ‘jaren 10’. Met hier-en-daar een voorspelling voor de ‘jaren 20’. Mijn voorspelling voor de jaren ‘20’ is dat we in 2026 het gouden jubileum van Stichting Residentie Molenwijck zullen gaan vieren.

En dat we in het nieuwe jaar 2020 in Residentie Molenwijck werken aan de fundamenten voor dat unieke moment. Ver weg? Nee hoor, heel dichtbij. Willen we straks een goed feest dan is het nu nodig dat de financiële structuur voor de komende 5 jaren is geregeld, dat we het gebouw goed blijven onderhouden en waar nodig vernieuwen en dat we in samenwerking, teamontwikkeling en professionalisering blijven investeren. Drie prioriteiten voor 2020.

Vorig jaar tijdens mijn nieuwjaarstoespraak vertelde ik dat de ontwikkeling van Residentie Molenwijck soms voelt als een ‘vaasje van Rutte’: kwetsbaar. En ook: vastberaden. Onzeker. En ook: moed. ‘Trek het je niet aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. ’Het is OKÉ, vertelde Koning Willem Alexander ons in zijn Kersttoespraak.

Beste mensen, kwetsbaar, moed, vastberaden en ook met veel vertrouwen. Mijn vertrouwen is voortgekomen uit de wijze van SAMEN-werken, met u, met mijn collega’s, met onze leveranciers en alle andere betrokkenen. Het is hoe we samen met elkaar in gesprek blijven, zodat we samen de toekomst van Residentie Molenwijck kunnen sturen. De toekomst die we voor ons wensen en wetende dat er niet één optimale wereld is.

“Beautiful people” spelen elkaar de bal toe

Deze doorontwikkeling van Residentie Molenwijck reflecteert de mensen die wij zijn. En dat is goed nieuws. Want “Beautiful people” spelen-elkaar-de-bal-toe en geven een “beautiful Molenwijck” door. Melanie vervolgt….

“En ik zou iedereen verzamelen voor een dag
En als we dan verzamelden
Zou ik intentie doorgeven waarop stond
Mooie mensen
Dan hoefde je nooit meer alleen te zijn
Want er is altijd iemand
Met dezelfde intentie als jij
Betrek hem bij alles wat je doet”

Hoe? SAMEN! Sociaal, Ambitieus, Menselijk, Eerlijk en Natuurlijk! Door te verbinden. Door te luisteren, door draagvlak en tegenspraak te organiseren. Ik ben blij dat collega’s en bewoners zich veilig voelen in het uiten van genoegen en ook ongenoegen. Door in gesprek te zijn met de buitenwereld en met collega-bedrijven op het gebied van Residentieel Wonen.

Tja… en met dat alles is het vanzelfsprekend… wat heb ik zin in het nieuwe jaar 2020! U ook?

Proost!
Allen bijzonder veel gezondheid en geluk. Dat alle wensen die u mag ontvangen uw hart mogen beroeren!”


© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |