“Durf te kiezen voor een plek die past bij de nieuwe fase in je leven.”

Hedi Both-Patoir

Ik woonde ruim 25 jaar in België (Weelde) voordat ik naar Residentie Molenwijck verhuisde. Als inwoner van Weelde voelde ik me ondanks alles toch Nederlander. Dat werd me steeds duidelijker toen de vraag kwam, hoe ik in de toekomst wilde wonen. In België bestaat het concept van huren met allerlei voorzieningen in de buurt niet.

We hadden in België een groot huis, fijne tuin. Er komt een moment dat dit een keerzijde krijgt. Elke keer weer de tuinman bellen, nieuwe afspraken maken als hij toch niet komt, een andere loodgieter zoeken, omdat de oude het te druk heeft, enzovoort. Een groot eigen huis met tuin…er is altijd werk te doen. En als je ouder wordt, gaat dat zwaarder wegen.

Ik ben blij dat ik bijtijds heb beseft wat een remigratie inhoudt. Want hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is.

Een afweging maken
Mijn advies is om tijdig een besluit te nemen over hoe je wilt gaan wonen. Nu ben ik nog jong genoeg en kan ik in Residentie Molenwijck nog meedoen. Je moet durven kiezen voor een plek die past bij de nieuwe fase in je leven die op een dag gaat komen. Het concept van Residentie Molenwijck sluit voor mij daar uitstekend op aan.

De buren om me heen zeiden: blijf toch hier wonen, wij helpen je wel. Maar als het erop aankomt, wie heeft er dan tijd? Het is allemaal goed bedoeld, maar eigenlijk was ik er meer voor hen, dan anders om. Ik paste weleens op hun kinderen, ontving hun pakketjes. Maar hulp bieden bij de dingen die gaan komen als je ouder wordt, dat mag je niet van buren verwachten. 

Zorg voor een goede planning
Ik realiseerde me dat een verhuizing terug naar Nederland een planning nodig had. Er moet namelijk van alles geregeld worden bij een remigratie waar je niet direct bij stilstaat, bijvoorbeeld je auto invoeren en keuren, je rijbewijs en legitimatie omzetten, zorgverzekering regelen, het dossier van de huisarts ophalen en bij een nieuwe huisarts afgeven. Vanwege de landsgrens, ook al was het slechts 10 kilometer, is er een extra administratief obstakel. Ik ben blij dat ik dit bijtijds heb beseft. Want hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is. Er gaat tijd overheen voordat alles is geregeld, er zijn veel keuzes te maken en als je geen kinderen of familie hebt die je hierbij kan helpen…

‘Thuiskomen’
Het was nooit de bedoeling. Ik woonde er heerlijk. Maar met de tijd, kom je in een andere fase, dan besef je dat het in België toch minder vanzelfsprekend comfortabel is geregeld. En bovenal, de mentaliteit is anders. Terug in Nederland voelt het als ‘thuiskomen’.

Niet iedereen heeft mensen om zich heen die al die zorgen van je kunnen overnemen. Nu zeggen mensen tegen mij: “Je hebt er goed aan gedaan, omdat je het hebt gedurfd”. Alle fijne herinneringen zijn er nog steeds, die neem je met je mee. Je wil zo comfortabel mogelijk de komende jaren doorbrengen. Zo simpel is dat!

Belangrijk voor mij was dat ik zelfstandig kon blijven. Dat is precies wat Molenwijck mogelijk maakt. Zelfstandig en zorgeloos.

Eerst woonde ik op 250 m², nu zijn dat 85 m². Je denkt dat het onmogelijk is, maar jahoor, het kan. Als je echt goed kijkt, heb je met minder ruimte ook genoeg om goed te leven. Zorg dat je een slimme indeling maakt. De dames van Verhuur kunnen hier trouwens ook prima bij adviseren.

Hedi Both-Patoir bekijkt de bloesem van de appelleibomen op haar balkon.

Als er vrienden komen, dan neem ik ze mee naar het restaurant beneden en gebruiken we daar iets lekkers. Boodschappen voor visite hoef ik niet meer te doen en de koffie wordt gezet. Onlangs heb ik na een incident ervaren hoe fijn en veilig het voelt dat zorg direct voorhanden is, als je het plotseling nodig hebt.

Het effect van corona

Door corona ben ik gaan beseffen dat ik me opgesloten voelde. Ik had niet de vrijheid om de grens over te gaan. Ik hunkerde naar Nederland, naar vrienden die daar wonen. In mei 2020 hebben we serieus gekeken naar Residentie Molenwijck. Sinds het najaar wonen we in Molenwijck en zaten we meteen in de tweede lockdown. Het fijne was dat we binnen Molenwijck de vrijheid hadden om elkaar op een veilige manier te ontmoeten. Zo konden we een drankje doen in het grand café en eten we geregeld in het restaurant. Dat was tijdens die periode toch wel uniek en dé manier om andere bewoners te zien en nieuwe mensen te leren kennen.

© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |