“Angst voor ouder worden is heel menselijk”

Column door Jan Bernard Koolen

Op de teamkamer in Residentie Molenwijck, tijdens de overdracht van de nacht- naar de dagdienst, hoorde ik een tweetal collega’s liefdevol praten over de zojuist overleden mevrouw F. In alle vroegte van die ochtend belde mevrouw zelf naar de nachtdienst. Zij maakte alarm.

Mevrouw meldde haar benauwdheid en ongerustheid. De nachtzorg vroeg assistentie van de collega die slaapdienst had. Familie en huisarts waren snel aanwezig. In de genoemde overdracht hoorde ik betrokkenheid, besluitvaardigheid, vertrouwde aandacht.

Hier lopen oudere mensen, zelfs met een stok. Dat schrikt mij af, zei ze

Op dat moment herinnerde ik me een gesprek van eerder deze week met een mogelijk belangstellende voor Residentie Molenwijck. Deze dame van 78 zag tijdens haar bezoek aan Residentie Molenwijck veel oudere mensen, zelfs met een stok. “Dat schrikt mij af”, zegt ze, “en daarom stel ik mijn komst naar Residentie Molenwijck nog maar even uit.” Ik confronteerde haar met het beeld dat zij mogelijk angst heeft voor haar eigen proces van ouder-worden. Ze huilde. Van herkenning.

Maak angst voor ouder worden op een liefdevolle wijze bespreekbaar

Ik herkende haar angst voor dat wat komen gaat, voor het ouder worden en voor het zeker weten dat ouder-worden onherroepelijk leidt tot overlijden. Juist met deze mevrouw haar angst bespreekbaar maken, door te luisteren en op een liefdevolle manier vragen te stellen, helpt bij het beantwoorden van de vraag waar men oud wil worden en in wat voor omgeving wil men komen te overlijden. Thuis? In een verpleeghuis? Of thuis in een omgeving waar men van weet dat vertrouwde aandacht, zorg en verzorging in principe tot het einde toe aanwezig is?

Acceptatie biedt ruimte aan genieten van het leven. Ook als je ouder bent.

Column Jan Bernard Koolen Profielfoto

Angst bespreekbaar maken en de toekomst onder ogen willen zien schept ruimte om nog beter antwoord te geven op deze vragen. Mensen met stokken doen er dan niet meer toe, omdat je accepteert binnenkort er zelf aan toe te kunnen zijn. En, acceptatie biedt ruimte aan genieten. Genieten van heel veel leuke dingen van het leven. Bij u thuis, in uw eigen huis, of bij u Thuis in Residentie Molenwijck!

Jan Bernard

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant?

© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |