Brief #7: vertrouwen vanuit de Raad van Toezicht

Karin van Grinsven (Raad van Toezicht, 22-03-2020)

22 maart 2020

Beste bewoners van Residentie Molenwijck,

U zult het misschien niet geloven, maar het is echt waar: de laatste weken denk ik dagelijks aan U, aan alle bewoners van Molenwijck. Niet alleen omdat ik voorzitter ben van de Raad van Toezicht en vanuit deze functie en verantwoordelijkheid frequent contact onderhoudt met onze directeur / bestuurder de heer Koolen. Ik denk dagelijks aan u omdat ik me betrokken voel en me probeer in te leven wat deze periode voor u moet betekenen.

Ik was voor het laatst in Molenwijck op 24 februari, toen ik een bezoekje bracht aan de voorzitter van de Bewonersraad, mevrouw Hageraats. Een paar dagen later kregen we allen bericht van de eerste Corona patiënt in Nederland. Helaas had Loon op Zand de twijfelachtige eer van première. Sindsdien is er heel veel gebeurd in de hele wereld, in Nederland en bij u in huis.

Het is voor mij prettig om regelmatig telefonisch overleg te hebben met de bestuurder en met de overige leden van de Raad van Toezicht. Zo houden we de interne en externe situatie goed in de gaten en kunnen we met elkaar bespreken of de genomen maatregelen toereikend zijn en kunnen we anticiperen op eventuele volgende noodzakelijke stappen. Ik heb veel vertrouwen in de huidige aanpak: het managementteam is zichtbaar aanwezig voor bewoners en werkt goed samen met elkaar, met alle medewerkers en met alle bewoners. Er is de nodige actie én de nodige rust. Er is voldoende bewustzijn op eventuele risico’s en ook terecht voldoende vertrouwen in het beleid dat gevoerd wordt.

Zoals u misschien weet, heb ik een lange en veelzijdige loopbaan als manager / directeur in de gezondheidszorg op mijn naam staan. Vanuit dit perspectief ben ik geïnteresseerd in de theorie van Machteld Huber over ‘positieve gezondheid’. Zij definieert gezondheid “als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”.
In deze benadering komt het er vooral op aan dat we voldoende veerkracht hebben. Veerkracht om te kunnen omgaan met veranderende omstandigheden en ons aan te passen aan een nieuwe situatie.

In deze bijzondere Corona-situatie zijn er genoeg fysieke, emotionele en sociale uitdagingen; en heeft iedereen alle flexibiliteit en veerkracht nodig! Het is onbekend terrein en we moeten met elkaar ontdekken op welke manier we het beste kunnen omgaan met deze situatie. Daarnaast moet ieder voor zich ontdekken wat de beste manier is om de huidige mogelijkheden en beperkingen te kunnen hanteren en een leefbare situatie te creëren. Ieder persoon is tenslotte anders en ieder mens heeft andere behoeften.

Gelukkig kan ik vertrouwen op het bijzondere Molenwijck concept. Met bijzondere, verstandige en flexibele bewoners. Mensen die over het algemeen in staat zijn de eigen verantwoordelijkheid te nemen en tegelijkertijd ook een beetje op elkaar te letten. Mensen die zich bewust zijn van de eigen kracht én tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid van het leven.

Ik hoop u allen snel weer te zien… we houden contact en verbinding!

Met vriendelijke groet, Karin van Grinsven

Ik geef de pen door aan bewoner Joop van Tienen.

© 2024 Residentie Molenwijck - Alle rechten voorbehouden | ISO 9001:2015 gecertificeerd | Privacy & Cookies |